Meetexpeditie naar Griekse theaters

Griekse openluchttheaters staan alom bekend om hun geweldige akoestische eigenschappen. Men zou een muntje kunnen laten vallen in het centrum van het theater, om het vervolgens boven op de laatste rij te kunnen horen. Ook zou de spraakverstaanbaarheid ter plaatse van de zitplaatsen niet afnemen met de afstand. Maar is dit wel echt het geval? Waren de Grieken hun tijd vooruit?

Vanuit de Technische Universiteit Eindhoven is door studenten van de studie Building Physics & Services in het voorjaar van 2015 een unieke meetexpeditie naar verschillende Griekse theaters georganiseerd. Hoewel de Griekse theaters veelal worden geroemd om hun uitstekende akoestische eigenschappen, is hiervoor slechts een geringe wetenschappelijke onderbouwing. De expeditie heeft als doel de akoestische geheimen van de Griekse theaters te onderzoeken.

Het onderzoek

De theaters zijn akoestisch in kaart gebracht met een vernieuwende draadloze meettechniek die het mogelijk maakt in korte tijd een uitgebreid beeld te krijgen van de akoestiek. De techniek werd al eerder succesvol toegepast bij het Architectural Acoustics evenement tijdens de Dutch Design Week 2014. De gemeten data zal worden gebruikt om objectieve akoestische parameters te berekenen, maar ook voor subjectieve beleving van de akoestiek in de theaters door middel van auralisatie. Simultaan met de akoestische metingen zijn ook meteorologische omstandigheden als temperatuur, luchtvochtigheid en wind vastgelegd. Dit stelt ons in staat om de invloed van veranderende buitencondities op de geluidsoverdracht in de theaters te onderzoeken. Het zijn immers openluchttheaters waar omstandigheden als temperatuur en wind effect kunnen hebben op de akoestiek. De metingen zijn uitgevoerd in de drie onderstaande Griekse theaters. Tevens is, als voorbereiding op de buitenlandse expeditie, op eigen bodem de akoestiek van natuurtheater de Kersouwe te Heeswijk-Dinther onderzocht.

Op dit moment wordt de enorme hoeveelheid data geanalyseerd door ons team. Resultaten zullen via deze website worden gepubliceerd.
kersouwe_web
Odeon van Herodes Atticus Theater (200 n.Chr.)
Een theater bestemd voor muziek, met een zeldzame vrijwel intacte achterwand. Het theater biedt plaats voor 5.000 mensen.
Theater van Argos (200 v.Chr.)
Een van Griekenlands grootste theaters is uitgehakt in de rotsheuvel en heeft ruimte voor 20.000 mensen.
Theater van Epidaurus (400 v.Chr.)
Een van de bekendste en best bewaarde theaters van Griekenland. Dit theater heeft 14.000 zitplaatsen en wordt geroemd om zijn akoestiek.

Twitter feed