Samenwerking PelserHartman

PelserHartman is gespecialiseerd in 3d inmeten, uittekenen en modelleren van bestaande gebouwen, objecten en installaties. Ze houden zich bezig met research, het ontwikkelen van kennis en vaardigheden en combineren de beste technieken om bouwwerken in kaart te brengen voor elk doel. PelserHartman gebruikt hun 3d-scan apparatuur regelmatig voor het inscannen van monumentale panden en oude gebouwen. De affiniteit met oude bouwwerken was voor hen een van de redenen om de samenwerking met ons aan te gaan en ons te helpen met het in kaart brengen van de Griekse theaters.

Zoals eerder in de blog ‘Meten is weten’ is aangegeven, heeft PelserHartman ons getraind in het gebruik van de Total Station en het inmeten van de drie theaters. Gewapend met deze kennis was het toch nog een flinke opgave om de Griekse theaters in kaart te brengen. Honderden passerende bezoekers, stortbuien, de immense grootte van de theaters en de wisselvallige staat van de tribunes maakten het inmeten er niet gemakkelijker op. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om bruikbare data te verzamelen.

Het inmeten van het in uitstekende staat verkerende Odeon van Herodus Atticus is het meest geslaagd. De strakke oppervlaktes waren ideaal voor de puntmetingen met de Total Station. Het vervallen theater van Argos was door de slechte staat minder geschikt om in te meten, maar ook hier heeft de Total Station zijn waarde bewezen door exact de posities van de microfoons ten opzichte van de bronnen geometrisch in kaart te brengen.

In de toekomst hopen wij onze samenwerking nog verder uit te breiden. Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een mogelijke terugkeer naar Odeon van Herodus Atticus met als doel het theater in te scannen met de geavanceerde 3d-scan apparatuur. Met deze apparatuur en de expertise van PelserHartman zijn wij in staat een uiterst nauwkeurig model te maken van het theater. Wordt vervolgd!

Kijk hier voor meer informatie en voorbeelden van het werk van PelserHartman en het 3d-laser scannen.

Geplaatst in Blogposts.